Poczęstunek na Andrzejki
Andrzejkowy wieczór wymaga odpowieniej oprawy, także kulinarnej. Zaskocz wszystkich np. ciasteczkami z przepowiednią!

W ten niezwykły dzień, Andrzejki nic nie powinno być zwyczajne. Przygotuj więc także niezwykłe dania i desery. Na pewno sprawisz znajomym wielką frajdę, gdy chrupiąc ciasteczko znajdą w nim... karteczkę z miłą przepowiednią.
Przygotuj lekkie przekąski, takie na jeden kęs. Na andrzejkowym stole mogą stanąć minikanapeczki, koreczki, szaszłyki, sałatki, faszerowane warzywa. Na osłodę podaj ciasteczka, owocową sałatkę czy po prostu świeże owoce. Do picia napoje zimne i gorące, w tym kolorowe koktajle z odrobiną alkoholu, kawa i herbata, najlepiej z dodatkiem zmysłowo pachnącego cynamonu i kardamonu. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na przyrządzenie takich smakołyków, skorzystaj z półproduktów, np. babeczek z ciasta kruchego, mrożonego ciasta francuskiego, owoców z puszki.
Paluszki w szynce
- grube paluszki z solą lub z sezamem owiń cieniutkimi plasterkami szynki, polędwicy lub wędzonki, obwiąż - szczypiorkiem.
Przekąski włóż do szklanki lub kieliszka, obok postaw miseczkę z sosem.
Sałatka-piramidka
Tradycyjną sałatkę caprese możesz podać w bardzo efektownej formie.
- umyj pomidory i pokrój w poprzek na dość grube plasterki.
- każdy pomidor poprzekładaj plastrami sera mozzarella, ustaw na talerzu, skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym, udekoruj listkami bazylii.
Warzywne szaszłyki
- ogórek umyj, obierz, pokrój na grube plastry, a potem na cząstki.
- na długie szaszłykowe szpilki nadziewaj na przemian pomidorki, kawałki ogórka, wędzonej lub pieczonej piersi z kurczaka oraz listki natki.
Warzywa z sosem
- naturalny jogurt wymieszaj z posiekanym czosnkiem i ziołami, przypraw.
- paprykę, ogórek i marchewkę pokrój na słupki, ułóż w miseczce razem z selerem naciowy podawaj z sosem.
Ciasteczka z przepowiednią andrzejkową
- z 10 dag cukru i 100 ml wody zagotuj syrop, ostudź, utrzyj z 10 dag masła i cukrem wanilinowym, wymieszaj z 4 białkami i 12 dag mąki.
- na pergaminie kładź łyżką ciasto, rozsmaruj na cienkie krążki. l Piecz 10 min w 180°C, ciepłe krążki złóż w rożki wkładając do środka karteczkę z wróżbą, piecz jeszcze 5 min.